031 - 49 51 22
Boka tid
AKUT
Tandproblem

Har du problem med tänderna?

Här får du en snabb överblick över vanliga problem som vi tandläkare och tandhygienister på Smycketorgets Tandvård kan hjälpa dig med. Listan är inte fullständig och du är givetvis välkommen till oss även om du inte hittar just ditt problem.Och tänk på att det alltid krävs en undersökning för att ställa diagnos.

Tandvärk

Symtom

Tandvärk

Den som haft riktig tandvärk någon gång vet vad smärta innebär. Den kan vara tydligt lokaliserad till en tand men också kännas i hela käken, ibland hela sidan och upp emot örat. Ofta beror tandvärken på ett hål i en tand som har fått växa sig större tills det nått ända in till tandens pulpa. Där kan bakterierna växa till sig och spridas genom tandens blodkärl ut i kroppen. Man brukar säga att det tar cirka fyra år för ett litet hål att komma ända in till pulpan. För att undvika problem med tandvärk är det viktigt att undersöka sina tänder regelbundet. Om man hittar små hål kan man med förebyggande tandvård effektivt förhindra dessa att bli större.

Behandling

Lagning

En framtand med ett mindre kariesangrepp går ofta bra att laga med en kompositfyllning efter att kariesen tagits bort. Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som smälter in bra färgmässigt med den riktiga tanden så att lagningen syns minimalt. En kompositfyllning är ofta ett ekonomiskt alternativ till porslin och om mindre hål som ska lagas räcker ofta kompositen långt.

Om en tand i övrigt är i gott skick är rotfyllning ett sätt att behandla en inflammation i tandens rot. Är tanden angripen av till exempel karies eller tandlossning bör man bedöma tandens prognos att överleva på sikt, innan man fattar beslut om en rotbehandling. En rotbehandling innebär att man fyller tandens rot med material som hindrar nya bakterier att komma in. Behandlingen inleds med att tanden öppnas in till nerven varefter man rensar bort bakterier med filar och spolar rent med bakteriedödande vätska. Ibland kan rotfyllningen göras direkt men ofta måste tanden först vila med bakteriedödande salva. Då kan det ta mellan en och några veckor innan behandlingen kan avslutas. Själva behandlingen gör normalt sett inte ont, men inflammationen i pulpan kan orsaka kraftiga smärtor och man kan behöva ta värktabletter.

Tandlucka

Symtom

Tandlucka

En tand kan gå förlorad på många sätt. Yttre våld, slag, olyckor eller sjukdomar i tänder och käkar såsom karies och tandlossning är några exempel. Förutom att ge upphov till missprydande luckor i käkarna, kan förlorade tänder också påverka tal och tuggförmåga. Att vara nöjd med sina tänder betyder mycket för självkänslan, inte minst i vår tid då utseendet har stor betydelse för många. Att sakna tänder kan därför påverka livskvaliteten. I dag finns flera bra metoder att ersätta förlorade tänder.

Behandling

Implantat

Den mest efterfrågade behandlingen vid förlorade tänder är i dag att man ersätter tänderna med implantat. Det innebär att man fäster en titanskruv i käkbenet som förses med en konstgjord tandkrona i porslin. Implantatet växer fast i käken och sitter permanent, i bästa fall livet ut. Med implantat får man nya tänder som ser naturliga ut. Dagens tandimplantat är helt enkelt så nära de ursprungliga tänderna man kan komma. Implantat är en säker behandling där 98 procent av alla behandlingar i underkäken lyckas. Motsvarande siffra för överkäken är 90 till 95 procent*. Vi på Smycketorgets tandvård har gedigen erfarenhet och utbildning inom implantatbehandlingar. Vi arbetar med de främsta tandteknikerna som tillverkar högkvalitativa tandkronor.
Läs mer om implantat
* källa 1177.se

Bro eller brygga

En bro eller brygga är sammanfogade kronor som sätts över en tandlucka och träs över tänderna intill luckan. Denna behandling kan vara fördelaktig vid ett instabilt bett, till exempel på grund av tandlossning, eller om tänderna är hårt slitna och behöver höjas med kronor. En bro är tillverkad i porslin men har ofta ett av metall eller zirkonium, en slags keramisk metall.
Läs mer om broar och bryggor

Protes

En tandprotes är en avtagbar ersättning för en eller flera förlorade tänder. Den tillverkas och utprovas för att kunna ersätta helt eller delvis tandlösa käkar. Proteser kan användas som temporära ersättningar vid längre behandlingar.
Läs mer om proteser

Trasig tand

Symtom

Trasig tand

En tand kan gå sönder genom yttre våld mot tanden eller genom att man biter sönder en tand eller en lagning. En trasig tand eller lagning kan orsaka flera problem förutom att det ser illa ut. Vassa kanter kan orsaka sår på tungan och munslemhinnan vilket ofta ger fäste för bakterier. Bakterierna kan även leta sig in i tanden och orsaka en infektion av tandroten vilket kan ge tandvärk. När en tand väl gått sönder är risken dessutom stor att den går sönder ytterligare. För att undvika problem är det viktigt att behandla trasiga tänder så snabbt som möjligt

Behandling

Flera alternativ

Tänder som gått sönder kan oftast repareras och det finns flera väl fungerande metoder. Vilken som passar bäst beror på hur skadan uppkommit och hur den ser ut. Om tanden är angripen av karies tas denna först bort och därefter kan man antingen göra en lagning eller en krona. En framtand som blivit av med en mindre flisa eller en grop i en tand går ofta bra att laga med en kompositfyllning. Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som smälter in bra färgmässigt med den riktiga tanden så att lagningen syns minimalt. En kompositfyllning är ofta ett ekonomiskt alternativ till porslin och om mindre defekter ska lagas räcker ofta kompositen långt.
Läs mer om lagning Krona

En krona är en ersättning som träs över tanden, vilket passar bra när stora delar av tanden gått sönder eller om tanden är gravt missfärgad. Kronan ersätter hela tandens tuggyta och andra synliga delar av tanden. En krona består av porslin. Ibland behöver kronan stödjas under det synliga porslinet med ett starkare material som till exempel guld, stål, titan eller zirkonium. Det finns flera olika typer av kronor och vi är noga med att välja den som passar bäst för patientens behov. Läs mer om kronor Rotfyllning Om tanden har gått sönder så mycket att tandens innersta del, pulpan, är skadad, måste man oftast göra en rotfyllning.

Något känns fel

Symtom

Något känns fel

Ibland är det något som känns fel i en tand i munnen utan att man kan sätta fingret på vad det är. Det kan göra lite ont, blöda på något ställe, man kan ha en bula eller en dålig smak i munnen. Då är det viktigt göra en undersökning för att ställa diagnos.

Behandling

Undersökning och diagnos

Att något känns fel kan ha många olika orsaker. Det viktiga är att man kommer in och får en undersökning och en diagnos så man kan åtgärda problemet. Ju tidigare man kommer desto lättare är det att begränsa skadorna, och i bästa fall kanske det inte ens behövs någon åtgärd.

Tandgnissling

Symtom

Tandgnissling

Om man vaknar med huvudvärk kan det bero på en mängd orsaker. Är man stel i käkar, huvud och nacke kan det mycket väl vara så att man ligger och pressar ihop sina käkar medan man sover. Förutom besvären med huvud och muskler så kan även tänderna slitas ned och man kan få kraftigt förkortade tänder på relativt kort tid. Man kan själv titta i spegeln och se om ens tänder är nedslitna på framsidan. Bit ihop käkarna och glid med underkäken framför spegeln så ser du om tänderna glidit mot varandra och slitit ned emaljen.

Behandling

Bettskena, avslappningsövningar

I dagens stressiga samhälle är det många som har problem med spänningar i käkmusklerna. Att använda bettskena är vanlig behandling som ofta hjälper bra. En bettskena är en skena i plast som är speciellt utformad efter dina tänder. Bettskenan skyddar tänderna från att bli nedslitna och avlastar dessutom käkmusklerna. Innan man får en bettskena går man igenom en undersökning där käklederna och käkmuskulaturen undersöks. Man kan också få rådet att "stretcha" käkmusklerna med ett avslappningsprogram för käkarna.

Visdomständer

Symtom

Visdomständer

Visdomständerna kommer i 20-årsåldern. För länge sedan, då vi åt mindre lättsmält mat, behövdes en tredje uppsättning tänder då de andra tänderna slitits ut i mitten av livet. Problem med visdomständer beror oftast på att tänderna inte får plats. Det kan orsaka problem med tandkött eller intilliggande tänder.

Behandling

Operation

Att operera bort en eller flera visdomständer är ett relativt ofarligt ingrepp. Anledningen till åtgärden är oftast att tänderna inte får plats, och att detta orsakar tandköttsinflammationer, eller att de kan förstöra intilliggande tänder. Visdomständerna i underkäken sitter i hårdare, mer kompakt ben än de i överkäken och är oftast besvärligare att ta bort. Själva ingreppet brukar vara smärtfritt men det kan vara besvärligt efteråt då käkbenet och slemhinnan ska läka. Det kan vara svullet och göra ont i upp till en vecka efteråt och man kan behöva ta värktabletter.
Läs mer om visdomständer

Muntorrhet

Symtom

Muntorrhet

Muntorrhet har nog de flesta upplevt någon gång. Inte minst på morgnarna är det vanligt att man är torr i munnen. Muntorrhet är också en av de absolut vanligaste biverkningarna vid medicinering. Om du har någon typ av pågående medicinering så kan det mycket väl vara så att du har en försämrad salivsekretion. Men man kan också ha en sämre salivsekretion på grund av sjukdom, till exempel Sjögrens syndrom, eller om man har blivit utsatt för strålning mot huvud/halsregionen. Rökning kan också ge upphov till muntorrhet. De problem som sätts i samband med muntorrhet är bland annat sveda och irritation i munslemhinnor och tunga, försämrat smaksinne, rodnad etcetera. Det finns även en ökad risk för karies eftersom saliven har en skyddande funktion för tänderna.

Behandling

Undersökning, rådgivning

Det viktigaste vid muntorrhet är att man sköter sin förebyggande tandvård så att det inte uppstår problem. Det är också viktigt att ha bra och täta lagningar, kronor eller andra konstruktioner, så att inte plack eller bakterier fastnar på tänderna. Vid muntorrhet rekommenderar vi i första hand undersökning och behandling hos tandhygienist. Tandhygienisten gör en noggrann rengöring av tänderna och ger också råd om hur man själv ska göra för att hålla rent i munnen. Du kan också få information om hjälpmedel eller produkter som kan ge bra effekt. Bland annat finns flera receptfria mediciner som ökar salivproduktionen och därmed minskar besvären.
Läs mer om muntorrhet

Dålig andedräkt

Symtom

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt kan vara besvärande för både en själv och omgivningen. Oftast kommer dålig andedräkt från munnen. Den störande lukten kan bero på beläggningar på tungan eller tandsten på tänderna som samlar bakterier. När bakterierna sedan kommer i kontakt med proteiner i maten frigörs svavelföreningar som kan lukta illa. Ibland kan dålig andedräkt också bero på gaser från matstrupen och mag-tarmkanalen.

Behandling

Förebyggande tandvård, tandhygienist

Det viktigaste för att komma tillrätta med dålig andedräkt är att hålla ordentligt rent i munnen. Om man inte brukar använda tandtråd kan man börja med det och se om det hjälper. Om det blöder från tandköttet och/eller tandtråden luktar illa kan man behöva hjälp av en tandhygienist som gör en noggrann rengöring av tänderna. Tandhygienisten ger även råd om hur man själv ska göra för att hålla rent i munnen och rekommenderar hjälpmedel eller produkter som kan ge bra effekt. Om tandhygienisten och tandläkaren bedömer att tänderna är hela och rena kan man behöva konsultera sin husläkare för att undersöka om den dåliga andedräkten kommer från matstrupen och mag-tarmkanalen.

Hål

Symtom

Hål

Hål i tänderna, eller karies, är en bakteriell sjukdom som fräter sönder tandens emalj. Angreppet börjar utifrån, men när bakterierna har etablerat sig i tanden sprider sig kariesen även under emaljen, i det lite mjukare dentinskiktet. Då brukar man behöva laga tanden. Karies kan yttra sig på många sätt. En brun eller svart prick i en tand är ganska vanligt och det behöver inte alltid vara ett hål. Vid ett mindre kariesangrepp kan det räcka med att hålla koll på det, så det inte blir större. Om kariesangreppet växer kan det sprida sig ner till pulpan som förser tanden med näring och nerver. Har det gått så långt brukar man få ont i tanden. Smärtan kommer inte omedelbart utan det kan ibland gå månader eller till och med år innan man känner av problemen. När man väl fått ont brukar det dock behöva göras en rotbehandling så att man får bort värken, och man brukar på så sätt kunna få behålla tanden. I värsta fall måste man dock ta bort tanden.

Behandling

Lagning

En framtand med ett mindre kariesangrepp går ofta bra att laga med en kompositfyllning efter att kariesen tagits bort. Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som smälter in bra färgmässigt med den riktiga tanden så att lagningen syns minimalt. En kompositfyllning är ofta ett ekonomiskt alternativ till porslin och om mindre hål som ska lagas räcker ofta kompositen långt.
Läs mer om lagning

Rotfyllning

Har kariesangreppet spridit sig längre in i tanden kan det krävas större åtgärder. Om en tand i övrigt är i gott skick är rotfyllning ett sätt att behandla en inflammation i tandens rot. Är tanden angripen av till exempel karies eller tandlossning bör man bedöma tandens prognos att överleva på sikt, innan man fattar beslut om en rotbehandling. En rotbehandling innebär att man fyller tandens rot med material som hindrar nya bakterier att komma in. Behandlingen inleds med att tanden öppnas in till nerven varefter man rensar bort bakterier med filar och spolar rent med bakteriedödande vätska. Ibland kan rotfyllningen göras direkt men ofta måste tanden först vila med bakteriedödande salva. Då kan det ta mellan en och några veckor innan behandlingen kan avslutas. Själva behandlingen gör normalt sett inte ont, men inflammationen i pulpan kan orsaka kraftiga smärtor och man kan behöva ta värktabletter.
Läs mer om rotfyllning

Implantat

Är tanden i så dåligt skick att den inte går att rädda kan den behöva ersättas med en ny tand. Den mest efterfrågade behandlingen vid förlorade tänder är i dag att man ersätter tänderna med implantat. Det innebär att man fäster en titanskruv i käkbenet som förses med en konstgjord tandkrona i porslin. Implantatet växer fast i käken och sitter permanent, i bästa fall livet ut. Med implantat får man nya tänder som ser naturliga ut. Dagens tandimplantat är helt enkelt så nära de ursprungliga tänderna man kan komma. Implantat är en säker behandling där 98 procent av alla behandlingar i underkäken lyckas. Motsvarande siffra för överkäken är 90 till 95 procent*. Vi på Smycketorgets tandvård har gedigen erfarenhet och utbildning inom implantatbehandlingar. Vi arbetar med de främsta tandteknikerna som tillverkar högkvalitativa tandkronor.
Läs mer om implantat

Ilningar

Symtom

Ilningar

Ilningar i tänder kan vara alltifrån en smygande känsla till en isande smärta. Symtomen kan bero på olika saker, till exempel att en tandhals är blottad eller att tandköttet blivit avnött. Ibland kan det ila särskilt från en enskild tand. Då brukar man undersöka om det finns sprickor i tanden. Det sistnämnda är relativt vanligt hos tänder med gamla amalgamfyllningar.
Läs mer om ilningar

Behandling

Undersökning, tandhygienist

Ilningar kan behandlas med tandkräm som motverkar ilningar, till exempel Sensodyne. Det krävs dock några månaders användning för att detta ska få effekt. Det finns också andra alternativ för att komma tillrätta med problemen. Om symtomen beror på att en enskild tand har sprickor handlar det ofta om amalgamfyllningar som behöver bytas ut. Om sprickorna är stora och patienten har mycket ont måste man i vissa fall rotfylla tanden. Om du besväras av ilningar är det säkrast att få en bedömning av tandläkare.

Gula tänder

Symtom

Gula tänder

Att tänderna blir gulare med åren stämmer faktiskt. När man är ung har man mindre av det lite gulare tandbenet, dentinet, och mer emalj. När man blir äldre tunnas emaljen ut och det ger intryck av att man får gulare tänder. Vin, te, kaffe, cigaretter sätter också tydliga spår på tänderna.

Behandling

Tandblekning

Att bleka sina tänder blir allt mer populärt. Innan man bleker tänderna måste de undersökas av våra tandhygienister som bland annat bedömer om emaljen är tillräckligt tjock för att klara en blekning. Eventuell tandsten måste tas bort och hål måste lagas före blekningen. Tandblekningen sker sedan med en gel som läggs i en skena som tillverkats efter din över- och/eller underkäke. Blekningen kan sedan utföras hemma eller på kliniken. Resultatet är beroende av utgångsläget. Eventuellt kan blekningen behöva upprepas för att ge ett optimalt resultat. Men en blekning som utförs på rätt sätt med säkra produkter räcker flera år utan att förstöra tandköttet. Den närmaste tiden efter blekningen bör man vara försiktig med livsmedel som kan färga tänderna. I samband med blekning kan man få irriterat tandkött eller ilningar i tänderna, men dessa eventuella besvär försvinner efter några dagar.
Läs mer om tandblekning

Fula tänder

Symtom

Fula tänder

Många som kommer till oss är missnöjda med utseendet på sina tänder. Man tycker att det är fel färg och form eller att de står fel i förhållande till de andra tänderna. Hur man upplever utseendet på sina tänder är naturligtvis subjektivt. Det som man själv tycker är oacceptabelt kan vara helt normalt för en annan person. Om man lider av utseendet på sina tänder och det påverkar ens livssituation kan det vara idé att göra en förändring. Det behöver inte vara något fel på en tand för att man ska vilja förändra utseendet.

Behandling

Fasad, implantat

Ibland kan det räcka med mindre ingrepp för att få tillfredsställande resultat. Ibland krävs större ingrepp som att ersätta en tand med implantat. Vi för alltid en diskussion med patienten och är noga med att ge rätt förväntningar på behandling och resultat. Vi utför aldrig behandlingar som går emot vår övertygelse om vad som är patientens bästa eller som strider mot erfarenhet och dokumenterad vetenskap.
Läs mer om implantat

Krona

En krona är en ersättning som träs över tanden, vilket passar bra när stora delar av tanden gått sönder eller om tanden är gravt missfärgad. Kronan ersätter hela tandens tuggyta och andra synliga delar av tanden. En krona består av porslin. Ibland behöver kronan stödjas under det synliga porslinet med ett starkare material som till exempel guld, stål, titan eller zirkonium. Det finns flera olika typer av kronor och vi är noga med att välja den som passar bäst för patientens behov.
Läs mer om kronor

Lagning

En framtand som blivit av med en mindre flisa eller en grop i en tand går ofta bra att laga med en kompositfyllning. Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som smälter in bra färgmässigt med den riktiga tanden så att lagningen syns minimalt. En kompositfyllning är ofta ett ekonomiskt alternativ till porslin och om mindre defekter ska lagas räcker ofta kompositen långt.

Blödande tandkött

Symtom

Blödande tandkött

Blödande tandkött, gingivit, är en relativt vanlig åkomma. Det behöver inte vara förknippat med värk eller andra besvär och är i sig inte farligt, men det är ofta en indikation på att något är fel. Om det inte går över av sig självt på några dagar bör man göra en undersökning för att säkerställa att det inte är något allvarligt. Blödande tandkött kan vara ett tecken på en inflammation som sprider sig i käkbenet. Om man låter denna vara obehandlad kan det ge tandlossning. Om man är gravid ökar blodmängden och man kan bli svullen, vilket kan ge upphov till blödningar i tandköttet. Detta är dock helt naturligt och symtomen försvinner efter att barnet är fött.

Behandling

Tandhygienist

Det kan finnas flera orsaker till att tandköttet blöder. Den vanligaste är att man inte använder tandtråd eller mellanrumsborstar regelbundet, dessa åtgärder minskar annars risken för uppkomst av gingivit. Om man inte brukar använda tandtråd kan man börja med det och se om det leder till en förbättring. Ibland kan man behöva hjälp av en tandhygienist som gör en noggrann rengöring av tänderna. Tandhygienisten ger också råd och tips om hur man ska göra för att hålla rent i munnen och rekommenderar hjälpmedel eller produkter som kan ge bra effekt. Tandhygienisten kan också bedöma om det behövs undersökning hos en tandläkare.